Azi se împlinesc 159 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Într-o carte dedicată poetului, lansată la sfârşitul anului trecut la Editura Criterion Publishing, "Eminescu interzis – gândirea politică", şi care-i aparţine doctorului în economie Radu Mihai Crişan, autorul face dezvăluiri menite a-i contura lui Eminescu o altă personalitate.
Radu Crişan îl descrie pe reprezentantul de vârf al culturii naţionale drept "un economist profund şi un sociolog de fineţe, un geniu profetic şi un român autentic, un gânditor politic".
De ce ar fi Eminescu interzis? Cine şi de ce ar avea interes să blocheze accesul publicului la scrierile lui politice? "Îmi place să cred că nu sufăr nici de mania persecuţiei şi că nici nu văd pretutindeni doar complotişti şi comploturi", spune Radu Mihai Crişan. Când e vorba de neamuri, acest centru este alcătuit, cu precădere, din valorile-simbol ale culturii naţionale, alături de tradiţii şi de credinţa religioasă. "Împotriva acestor elemente, agresorul duce, permanent, o luptă pe cât de perfidă, pe-atât de necruţătoare. Când atât de frecvent emisiuni televizate, producţii radiofonice, filme, articole de ziar sau chiar persoane publice se întrec în a împroşca cu noroi tot ceea ce este specific românesc, de ce n-am fi îndreptăţiţi noi, românii, să ne-ntrebăm dacă nu cumva agresiunea împotriva neamului nostru este în plină desfăşurare? Şi, mai departe, dacă Eminescu, aşa cum o serie de cercetători oneşti au demonstrat, reprezintă axa spiritului românesc, cum să interpretăm întemniţarea timp de zeci de ani a scrisului său doctrinar, inclusiv a unei considerabile părţi din opera poetică, la fondul de carte interzis de către o guvernare dovedit-deznaţionalizat?", se întreabă autorul cărţii.
REGIM VITREG, CORUPT ŞI MINCINOS
O carte despre un alt Eminescu. O carte prin care autorul vrea să-l redea pe Emine