In urma cu un an, in ciuda semnalelor ce veneau dinspre Statele Unite, criza parea departe de Romania, care era vazuta ca o piata independenta de contextul mondial, in care pe fondul cererii inca neacoperite, dezvoltarea va continua, iar preturile vor fi stabilizate doar de ajustarea deficitului de locuinte.
"In contextul crizei mondiale, piata locala este cel mai putin afectata datorita calitatii imprumuturilor ipotecare si dimensiunii pietei. Unele proiecte ar putea avea preturi exagerate, dar nu putem vorbi de un "bubble" pe piata locala", spunea in septembrie 2007 intr-un interviu pentru ZF Ahmet Buyukhanli, presedintele companiei Opus Land, care dezvolta unul dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din nordul Bucurestiului.
Vanzarile mergeau la turatie maxima, cu zeci de apartamente precontractate lunar atat de catre investitori, cat si de catre persoane fizice.
Insa putini au fost cei care au luat in calcul la vremea respectiva ca atat companiile de dezvoltare imobiliara, cat si majoritatea cumparatorilor sunt dependenti de finantarea bancara. Iar fara bani de la banci, nu se mai fac tranzactii si incet-incet nu se mai construieste.
Nimeni nu anticipa la vremea respectiva cat de sus se ridica valul falimentelor din piata financiara a Statelor Unite si care sunt implicatiile asupra bancilor straine prezente pe piata locala.
Concomitent cu restrictionarea accesului la credite a inceput sa se manifeste si teama persoanelor care ar fi avut inca posibilitatea sa faca achizitii, legata in special de faptul ca pretul apartamentelor ar putea merge pentru prima data in jos dupa multi ani.
Astfel, la inceputul anului trecut preturile au inceput sa stagneze, iar proprietarii care voiau neaparat sa vanda se vedeau nevoiti sa negocieze 10-15% din preturile de oferta.
Pe parcursul primaverii scaderea a inceput sa se general