Doua centre comerciale Galleria, in Suceava si Piatra- Neamt, primul mall sub brandul Tiago la Oradea, prima etapa a parcului de retail Era Shopping Park din Oradea, Euromall la Galati sau mallul Grand Arena din Bucuresti, acestea sunt principalele proiecte de retail a caror finalizare este asteptata pentru acest an, toate fiind amanate anul trecut, in special din cauza problemelor legate de piata constructiilor.
Pe langa acestea, doar un numar redus de centre comerciale au obtinut finantare bancara pentru constructie, iar in actualele conditii ale pietei este putin probabil sa acceseze credite si nu vor putea incepe lucrarile din fonduri proprii.
"Dupa estimarile mele, intre 10 si 20 de proiecte de centre comerciale au obtinut finantarea in momentul de fata, in timp ce pentru restul proiectelor companiile au dificultati in accesarea creditelor, astfel ca livrarile vor fi intarziate", spune Luiza Moraru, directorul departamentului de retail al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.
Printre proiectele pentru care dezvoltatorii au anuntat obtinerea unor finantari bancare se mai numara Atrium Center Arad, pentru care a fost obtinut credit de la MKB, AFI Cotroceni Park, finantat de Hypo Real Estate, sau ERA Shopping Park Oradea, pentru care Omilos a obtinut 65,5 milioane de euro de la un consortiu format din trei banci - Banca Romaneasca, Eurobank EFG Group si Bank of Cyprus.
In ultimele luni anunturile privind obtinerea unor finantari bancare semnificative pentru realizarea unor centre comerciale au fost aproape nule, astfel ca dupa ce 2008 a fost un nou an record pentru piata centrelor comerciale, acest an se anunta mai slab.
"Nici retailerii nu se inghesuie in aceste zile sa semneze contracte pentru orice locatie, deoarece si ei au nevoie de finantari pentru extindere. Sunt foarte atenti la ce semneaza si nu merg decat