Emisiunile de obligatiuni guvernamentale lansate de tarile emergente au crescut in primele saptamani ale anului, in conditiile in care guvernele profita de scaderea dramatica a dobanzilor pe fondul reintoarcerii investitorilor catre pietele emergente, mai riscante, scrie Financial Times.
Filipine, Turcia, Brazilia si Columbia au emis obligatiuni in primele zile ale anului, atragand o suma totala de 4,5 miliarde de dolari (3,4 mld. euro). Pe intregul trimestru patru al anului trecut s-a inregistrat o singura astfel de operatiune, in valoare de 2 miliarde de dolari, lansata de Mexic.
"Sentimentul s-a imbunatatit foarte mult de la inceputul anului pe pietele emergente, astfel incat aceste tari percep situatia ca pe o fereastra de oportunitate pentru emiterea de obligatiuni", a declarat Nigel Rendell, strateg in cadrul RBC Capital Markets.
Din 1 ianuarie, randamentele obligatiunilor tarilor emergente au scazut cu aproximativ 40 de puncte de baza, sau 0,4%, comparativ cu titlurile de trezorerie americane, conform JPMorgan. Obligatiunile pietelor emergente se tranzactioneaza acum cu aproximativ 6,5% peste titlurile americane de trezorerie.
In acelasi timp, guvernele tarilor emergente se grabesc sa emita obligatiuni inaintea volumelor record de obligatiuni suverane asteptate a fi emise de catre tarile industrializate. Totusi, majoritatea analistilor cred ca revenirea de pe pietele emergente ar putea fi de scurta durata in contextul in care economiile din intreaga lume se adancesc in recesiune.
Filipine a atras 1,5 miliarde de dolari in titluri pe zece ani, oferta tarii fiind importanta pentru ca ar putea determina si alte tari asiatice sa profite de reducerea costurilor de finantare. In mod similar, oferta Turciei ar putea incuraja si alte tari est-europene sa emita obligatiuni.
Pe de alta parte, Austria si Irlanda au fost obligate sa plat