Cel mai tanar dintre fiii lui Kim Jong-Il ii va urma la sefia statului nord-coreean, potrivit agentiei sud-coreene de stiri Yonhap, care citeaza surse apropiate Phenianului. Nimeni in afara familiei sau confidentilor lui Kim nu au avut pana acum o idee clara asupra intentiilor dictatorului.
Disparitia dictatorului in varsta de aproape 68 de ani fara numirea unui urmas ar dauna puternic Coreei de Nord, stat care incearca sa dezvolte programe nucleare in ciuda economiei dezastruoase si a unei populatii infometate constant.
In Coreea de Sud, speculatiile asupra sanatatii si succesorului lui Kim Jong-Il sunt subiecte preferate de presa: “Credem ca presedintele l-a ales pe Jong-Un, fiu rezultat din casatoria cu cea de-a treia sotie, Ko Yong-Hui, decedata in 2004, la varsta de 51 de ani. ”Kim ar fi transmis deja instructiuni precise catre liderii Partidului Comunist privind conditiile in care se va face transferul de putere", scrie Yonhap.
Aceasta succesiune de la tata la fiu in cadru prezidential ar fi a doua in istoria statului comunist nord-coreean, model fara precedent in istoria moderna. Kim Jong-Il a fost desemnat ca succesor al tatalui sau, Kim Il-Sung (Kim Ir-Sen), in 1974. A preluat puterea dupa moartea acestuia, in 1994.
Kim Jong-Un, acum in varsta de 25 de ani, a primit o educatie aleasa la Scoala Internationala din Berna, Elvetia, si se stie ca apreciaza baschetul american. Dupa intoarcerea la Phenian, in urma cu circa sase ani, a fost tinut departe de ochii lumii, astfel incat se stiu foarte putine lucruri despre caracterul sau.
S-a spus despre Jong-Un ca ar fi efeminat si prea putin potrivit pentru o responsabilitate atat de mare, ca i-ar semana leit tatalui sau si ca, din lipsa exercitiului fizic, este aproape obez si are diabet.
Sursele anonime citate de Yonhap au adaugat ca vestea alegerii l