Presedintele Traian Basescu doreste ca Romania sa ramana o republica semiprezidentiala, dar vrea puteri sporite prentru seful statului, odata cu modificarea Constitutiei.
Intr-o republica semiprezidentiala, seful statului are si atributii administrative nu numai de reprezentare ca intr-o republica parlamentara.
Basescu a prezentat ieri, la lansarea raportului comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional, zece optiuni personale in ceea ce priveste modificarea Constitutiei, prima dintre acestea fiind mentinerea republicii semiprezidentiale. O a doua optiune este insa sporirea atributiilor prezidentiale astfel incat seful statului sa poata dizolva Parlamentul in anumite conditii.
"Dizolvarea Legislativului este pretutindeni un ultim recurs la rezolvarea crizelor politice. In Constitutia noastra, dizolvarea este legata exclusiv de esecul formarii guvernului in primele doua luni de dupa alegeri. Stiu ca exista interpretarea potrivit careia o asemenea prerogativa acordata presedintelui i-ar spori in mod nemasurat puterea. Eu cred ca aceasta obiectie nu o fac decat cei care nu inteleg rostul dizolvarii. Atunci cand negocierea politicienilor nu mai da roade, cetatenii sunt invitati la urne, iar acesta si nu altul e rolul mecanismului de dizolvare. Ceea ce sporeste este, deci, nu autoritatea sefului de stat, ci capacitatea institutiilor de a actiona, in chip responsabil, in momente de criza politica", a explicat seful statului.
A treia sa optiune se refera la un parlament unicameral. "Putem opta pentru un sistem unicameral prin eliminarea uneia din cele doua Camere. Daca natiunea nu va dori totusi sa renunte la una din Camere, acesta ar trebui oricum sa fie ales astfel incat sa reprezinte altceva decat Camera, de pilda interesele comunitatilor locale - si aici ma refer la Senat", a mai spus seful statului.
El a afirmat