- Scaderea costurilor de construire si somajul ridicat fac mai accesibile pentru clujeni lucrarile de izolare termica a imobilelor.
Primaria Cluj-Napoca si-a propus in 2009 sa creasca numarul imobilelor care vor beneficia de izolarea termica a locuintelor cu subventii de la stat. "In primul rand, cu siguranta nu vom mai avea dificultati in a primi la timp banii de la Guvern, care trebuie sa acopere 34% din costurile de anvelopare a cladirilor, pentru a reduce pierderile de energie" a declarat primarul interimar Sorin Apostu. Mai mult, potrivit acestuia, costurile generale ale proiectului vor fi optimizate prin faptul ca pretul materialelor de constructie a scazut semnificativ, in comparatie cu anul 2007, iar firmele de constructii resimt acut criza din piata imobiliara si duc lipsa de contracte. "In anul trecut, ni s-a intamplat sa tinem de mai multe ori o licitatie pana sa gasim executantul.
Sunt sigur ca nu va mai fi cazul in acest an, pe de o parte fiindca constructorii nu mai au lucrari, oferta fortei de munca este foarte generoasa, iar, in plus, lumea s-a convins ca acest tip de proiect nu implica riscul de a nu isi incasa la timp banii, asa cum existau temeri in anii trecuti" a subliniat Apostu. El a explicat ca Primaria Cluj-Napoca va aplica din 2010, in baza reglementarilor internationale in vigoare "un sistem de impozitare diferentiat al imobilelor, in functie de certificatul termic, astfel cei cu imobilele nereabilitate termic vor plati mai mult impoyit decat ceilalti". Costurile care revin clujenilor pentru a beneficia de programul subventionat de stat se ridica la circa 400 de euro pentru o camera. Acest cost acopera un procent de 33% din valoarea globala a investitiei, iar diferenta de 67% trebuie acoperita de subventia guvernamentala, de 34% si din fondurile locale, pentru restul de 33%.
- Scaderea costurilor de constru