Comisia de analiză a Constituţiei i-a oferit lui Băsescu mecanismul prin care să scoată, în 2010, PSD de la guvernare dacă va câştiga al doilea mandat: dizolvarea parlamentului. Sursa: Agerpres
O republică semiprezidenţială în care şeful statului să poată dizolva parlamentul şi rezultatul unui referendum să devină lege ar fi visul preşedintelui Traian Băsescu pentru viitorul mandat. Prima cărămidă a fost pusă ieri, prin lansarea în dezbatere a raportului Comisiei de analiză a Constituţiei, condusă de Ioan Stanomir.
Dacă parlamentul ar prelua în următoarele luni recomandările cu privire la mecanismul de dizolvare a parlamentului, următorul preşedinte care se va instala la Cotroceni ar urma să aibă în putere declanşarea fără impedimente a alegerilor anticipate.
Într-un al doilea mandat, Băsescu ar avea, după o astfel de Constituţie, toate frâiele să scoată PSD de la guvernare prin dizolvarea parlamentului la şase luni după reinstalarea în funcţie.
Anticipate la discreţie şi a treia candidatură
Specialiştii consultaţi de Cotroceni au identificat în actuala Constituţie 23 de probleme majore au propus mai multe soluţii de revizuire, alegerea urmând să aparţină politicienilor. În privinţa dizolvării parlamentului, una din sensibilităţile cunoscute ale lui Băsescu, recomandarea merge însă în sens unic.
Comisia propune ca preşedintele să nu poată fi suspendat de parlament decât cu asumarea riscului dizolvării dacă referendumul îl reconfirmă în funcţie. În schimb, şeful statului ar avea la îndemână, într-o republică semiprezidenţială de tip francez, atribuţia dizolvării parlamentului. Singurele condiţii ar fi să nu o exercite în primele sau ultimele şase luni ale propriului mandat ori ale legislaturii, în timpul stărilor de mobilizare, de asediu, de război sau de urgenţă şi nu mai mult de o dată pe