Afectat puternic de pierderile din segmentul subprime, in ciuda a doua actiuni de salvare din partea guvernului american, gigantul bancar Citigroup accelereaza procesul de divizare a unuia dintre cele mai importante imperii financiare la nivel mondial.
Aflati atat sub presiunea Washingtonului, cat si sub cea a Wall Street-ului, oficialii Citigroup intentioneaza sa sparga colosul financiar in doua companii, spun surse din interiorul bancii citate de presa internationala. O asemenea actiune ar insemna un proces diametral opus celui de acum un deceniu, cand Citigroup a luat nastere prin fuziunea dintre Citicorp si Travelers Group.
Compania, care initial intentiona sa vanda mai multe divizii in urmatorii ani, a schimbat directia in conditiile care incearca sa diminueze viitoarele pierderi, prognozate pe fondul unei inrautatiri continue a climatului economic. Dincolo de cedarea controlului asupra diviziei de brokeraj catre Morgan Stanley, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, ia in calcul vanzarea diviziei de credite de consum CitiFinancal si renuntarea la divizia nipona Nikko Asset Management.
In aceste conditii, sub administrarea bancii ar putea ramane sucursalele diviziei de retail bancar, divizia de consultanta, cea de credite pentru corporatii si operatiunile de intermediere a tranzactiilor clientilor bancii.
Pe fondul izbucnirii crizei pietei financiare globale, Citigroup - care isi trage radacinile de la inceputul secolului XIX, odata cu infiintarea City Bank - a inregistrat cea mai proasta realizare bursiera dintre marile banci americane pe parcursul a doi ani, dupa ce in 2007 a pierdut 44% din valoare, iar anul trecut actiunile bancii s-au prabusit cu 77%. In aceste conditii, banca a anuntat la finalul anului trecut ca va renunta la 52.000 de angajati la nivel mondial, in incercarea de a-si reduce costurile si de a grabi