Potrivit unui studiu al consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle (JLL) tranzacţiile cu proprietăţi comerciale din Europa a fost de 1,5 miliarde de euro în trimestrul patru al anului trecut, circa jumătate din volumul inregistrat in trimestrul trei al aceluiasi an. In intreg anul trecut, totalul tranzactiilor cu proprietati de retail a fost de 12,4 miliarde de euro, in scadere cu 56% fata de anul 2007 (cu tranzactii de 28,2 miliarde de euro) si chiar mai jos decat nivelul inregistrat in 2
Potrivit unui studiu al consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle (JLL) tranzacţiile cu proprietăţi comerciale din Europa a fost de 1,5 miliarde de euro în trimestrul patru al anului trecut, circa jumătate din volumul inregistrat in trimestrul trei al aceluiasi an. In intreg anul trecut, totalul tranzactiilor cu proprietati de retail a fost de 12,4 miliarde de euro, in scadere cu 56% fata de anul 2007 (cu tranzactii de 28,2 miliarde de euro) si chiar mai jos decat nivelul inregistrat in 2005 (14,7 miliarde de euro).
“Nivelul scazut de activitate va persista si in prima jumatate a acestui an, dar pietele se vor apropia de o evaluare mai corecta, iar in a doua jumatate a anului vom vedea unii cumparatori care vor profita de noile preturi", explica Jeremy Eddy, director in cadrul diviziei European Retail Capital Markets al JLL.
Germania a ramas principala arie de activitate a investitorilor cu un volum total de 2,5 miliarde de euro, 20% din totalul inregistrat in Europa continentala, urmata de Spania (1,4 miliarde de euro), Finlanda (1,3 miliarde de euro) si Rusia (784 milioane de euro).
Principalele tinte ale investitorilor, potrivit JLL au fost centrele comerciale cu 55% din volumul tranzactionat, urmate de parcurile de retail si spatiile de depozitare pentru retail.
Anul trecut, in Romania tranzactiile cu proprietati de retail au insumat circa 400