Moscova a invocat sprijinul autorităţilor române şi al altor state UE pentru a pune presiune pe Ucraina. România a intrat ieri în jocul fierbinte al declaraţiilor lansate la Moscova şi Kiev, care au încercat să-şi atragă aliaţi în plin conflict pe tema gazelor, care a afectat 18 state europene. Sursa: Agerpres
1 /.
Rolul ţării noastre a început marţi seară, după ce guvernul rus a anunţat, conform agenţiei RIA Novosti, că preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o convorbire telefonică cu premierul Vladimir Putin, „că împărtăşeşte poziţia Rusiei privind responsabilitatea Ucrainei pentru blocarea tranzitului gazului spre Europa“.
Ieri, de la Kiev, Ucraina i-a cerut României să respingă oficial informaţia difuzată de presa rusă, potrivit agenţiei URA, preluată de Hotnews. Viceministrul de externe al Ucrainei, Konstantin Eliseev, a susţinut chiar că ambasadorul României la Kiev l-a asigurat că informaţiile din presa rusă sunt eronate.
Până ieri-seară însă, Ministerul român al Afacerilor Externe nu a putut confirma dacă ambasadorul român la Kiev a avut o discuţie cu Konstantin Eliseev.
„Doar Putin te poate utiliza“
Istoricul şi comentatorul Armand Goşu a apreciat pentru EVZ că unul dintre efectele dezvăluirilor guvernului rus cu privire la conversaţia Putin- Băsescu este menţinerea unei presiuni asupra Ucrainei în disputa pe tema gazelor. În acelaşi timp, el a atras atenţia că România nu ar avea de câştigat de pe urma susţinerii poziţiei Moscovei în actuala dispută. „Totul depinde de cum este gestionată relaţia cu Rusia, dar doar Putin te poate utiliza în momentele acestea“, a apreciat Goşu. „Nu ştiu dacă Băsescu are un joc, dar dacă are, atunci acesta este subordonat jocului lui Putin“, adaugă el.
Analistul Iulian Chifu a subliniat, la rândul său, că informaţiile furnizate de guvernul