Nu-l voi relua pe nemuritorul care a spus ca "mancarea este singurul lucru care conteaza cu adevarat in viata unui barbat", ci voi constata doar ca o carte de bucate poate fi considerata oricand un manifest: nu va puneti cu constiinta burtii noastre!
Poti manca mai bine si mai sanatos, salvand, eventual, si Planeta pe drumul spre si de la bucatarie? Suna cumplit de retoric, precum o intrebare adresata competitoarelor de la vreun concurs de Miss. Pe www.salon.com, Laura Miller recenzeaza o carte de Bittman (Mark Bittman - sa nu iasa vreo confuzie! ), intitulata Food Matters (joc de cuvinte, "matters" putand fi citit si ca verb, si ca substantiv). Bittman, care semneaza si rubrica The Minimalist din The New York Times, este considerat unul dintre putinii autori culinari care nu-si fetisizeaza paranoic domeniul, preferand sa-i confere o tusa de normalitate, dar fara a-l reduce prin asta la o rutina cotidiana lipsita de personalitate. Laura Miller considera ca lui Bittman ii iese echilibristica intre simplitate si usurinta, pe de o parte, si calitate plus o doza suportabila de sofisticare, pe de alta parte. El se preocupa de "conscious eating" (sintagma existenta in subtitlul cartii – A Guide to Conscious Eating with more than 75 Recipes), un soi de echivalent la "drink responsibly" cu o clara implicare de tip self-help. Ideea este ca e posibila o modificare radicala a dietei, fara ca asta sa insemne neaparat un disconfort gastronomic: "Mananca mai putine produse de origine animala, carbohidrati si junk food, privilegiind, in schimb, legumele si, in general, produsele de origine vegetala, intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala (adica, nu fierte, prajite, tocate)." Bittman recunoaste ca a fost inspirat de o lucrare a lui Michael Pollan – Dilema omnivorului – in care se stipula: "Mananca, dar nu prea mult, si, in special, plante!" Actualul si