Medicii români au pus la punct toate detaliile operaţiei, însă selecţia unui donator potrivit este mai complexă decât la restul transplanturilor. Sursa: Reuters
Medicii români se pregătesc pentru o nouă premieră în domeniul medical. Este vorba despre primul transplant de plămâni care se va face la noi în ţară. O echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca este pregătită să intervină de îndată ce se va găsi un donator, intervenţia urmând să fie realizată de medicul Şerban Brădişteanu, care a făcut şi primul transplant de cord din România.
Există toate condiţiile tehnice pentru această intervenţie
Astfel de intervenţii se fac de mai bine de 15 ani în clinici din Austria şi Spania, unde există şi rata cea mai mare de donatori de organe, datorită legii care permite consimţământul prezumat (acordul pentru transplant se dă din timpul vieţii).
În România nu s-a mai făcut o astfel de intervenţie, dar s-au prelevat plămâni de la donatori în moarte cerebrală, care au fost trimişi în Austria pentru un transplant. „Vrem să facem astfel de intervenţii şi aici, întrucât timp de un an ne-am preocupat să avem toate condiţiile tehnice pentru a realiza acest lucru“, a specificat medicul Victor Zota, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.
Zeci de pacienţi pe listele de aşteptare
Zeci de români sunt deja înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant de plămâni, însă medicii nu au putut încă efectua o astfel de intervenţie, întrucât este greu de găsit un organ sănătos. „Plămânul este un organ foarte sensibil, dificil de obţinut pentru un transplant. Chiar dacă avem donatori în moarte cerebrală, selecţia care se impune este extrem de riguroasă“, explică medicul Şerban Brădişteanu, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Plămânii recoltaţi de la donatori trebuie să nu fi fost afectaţ