Suntem în plin sezon al gripei şi virozelor respiratorii. Potrivit dr. Ron Steriti, specialist în homeopatie, fitoterapie şi nutriţie, din Florida, SUA, există numeroase teorii care încearcă să explice de ce organismul nostru răceşte, dar, mai ales, cum poate fi prevenit acest lucru.
Teoria germenilor
Teoria germenilor spune că există germeni obişnuiţi, pe care îi luăm de la alte persoane şi care produc banala răceală. Această teorie este susţinută de conceptul susceptibilităţii. Germenii au şanse mai mari să ne infecteze atunci când uităm să purtăm o haină groasă într-o zi rece sau atunci când am lucrat din greu fără să dormim suficient. Este bine cunoscut faptul că stresul produce o depresie a sistemului imunitar care apără organismul împotriva bolilor. De aceea, sunt recomandate tratamente care să întărească sistemul imunitar.
Vitamina C este, probabil, cea mai cunoscută vitamină folosită pentru tratarea răcelii şi a gripei. Vitamina C creşte activitatea celulelor albe ale sistemului imunitar şi are un efect antihistaminic, care ajută la reducerea secreţiilor nazale (rinoreei). În condiţii de stres, majoritatea animalelor, cu excepţia omului, obţin o parte din vitamina C necesară din „prelucrarea“ glucozei. De aceea, vitamina C este considerată vitamina stresului.
Echinacea este cea mai cunoscută plantă pentru tratarea răcelii obişnuite. Ajută sistemul imunitar şi creşte activitatea şi producţia de celule albe, a limfocitelor şi macrofagelor. Echinacea poate fi luată pentru prevenirea răcelii sau pentru tratarea ei. Multe companii produc capsule de echinacea, special pentru copii.
Usturoiul are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice. Louis Pasteur a confirmat proprietăţile bacteriologice în 1858. Mulţi oameni mănâncă un căţel de usturoi pe zi pentru susţinerea activităţii normale a sistemului cardiovascular. Tot