Cristian Zărescu, reporter special al Realităţii TV, şi Laurenţiu Rădulescu, reporterul special al Antenei 1, povestesc cum e viaţa de ziarist într-o zonă „fierbinte“: Fâşia Gaza.
Transmit ştiri din cele mai încinse colţuri ale lumii, sunt în orice moment posibili candidaţi ai nenorocirii, grozăviile la care sunt martori în teatrele de război îi marchează, poate, pe viaţă. Reporterii de război au un statut aparte, se acoperă de glorie mai repede decât colegii rămaşi la vatră, dar se supun unor riscuri greu de imaginat. De ce o fac totuşi? Ei spun că de dragul unei profesii exceţionale.
Recentul conflict din Fâşia Gaza i-a trimis literalmente în bătaia bombelor pe Cristian Zărescu, reporterul Realităţii, şi pe Laurenţiu Rădulescu, reporter al Antenei 1. Cei doi ne-au împărtăşit, chiar din miezul evenimentelor, câte ceva din experienţele şi trăirile lor. Nu se erijează în comentatori ai conflictului şi nu se situează de o parte sau de cealaltă a baricadei. Până la urmă, victimele inocente, de ambele părţi, nasc un duşman comun al combatanţilor şi al martorilor: războiul.
Cu tâmpla pe rachetă
„Zona în care suntem noi este, fără îndoială, cea mai periculoasă de pe pământ. Rachetele îţi zboară pe la cap o dată la 30 de minute. Practic, din jumătate în jumătate de oră trebuie să coborâm în buncărul de la subsol, dacă suntem într-o clădire, sau să ne culcăm pe burtă, cu mâinile la cap, dacă suntem pe stradă“, spune Cristian.
Laurenţiu afirmă că surprinderea imprevizibilului în direct i se potriveşte. „Sau, dacă nu mi se potriveşte, vreau să mi se potrivească. În Israel, de exemplu, ni s-a spus că, dacă alarma de bombardament sună în timpul directului, trebuie să lăsăm totul baltă şi să ne ascundem. S-a întâmplat, iar momentele în care eşti în direct şi poţi descrie ce se întâmplă acolo cred că sunt unice“. @N_