Investitorii de pe Bursa din Sibiu vad un curs de peste 4,6 lei pentru un euro la sfarsitul anului.
Cresterea puternica a cursului leu/euro a redirectionat de la inceputul anului circa 40 mil. lei (9,4 mil. euro) catre derivatele avand ca activ suport cursul de schimb tranzactionate pe Bursa din Sibiu (Sibex).
Investitorii de pe Bursa din Sibiu anticipau inca de la sfarsitul anului trecut o crestere a cursului leu/euro, iar in decembrie euro era cotat la peste 4,2 lei pentru scadenta martie 2009. Aprecierea a fost insa mult mai rapida, iar cursul valutar raportat de BNR a reusit la un moment dat chiar sa depaseasca pretul previzionat de speculatori pentru scadenta martie de la Sibex.
Volatilitatea ridicata de pe piata valutara a determinat intensificarea speculatiilor pe curs la Sibiu. Daca pana acum vedetele pietei au fost instrumentele derivate cu activul suport SIF Oltenia (DESIF5) sau SIF Moldova (DESIF2), in primele opt sedinte de tranzactionare din acest an lichiditatea inregistrata de perechea ron - euro a crescut de la o zi la alta.
Marti, contractele pe valuta au reusit pentru prima data in istoria pietei derivatelor de la Sibiu sa depaseasca derivatele pe SIF5 din punctul de vedere al contractelor incheiate intr-o singura sedinta. Chiar daca dupa aceasta sedinta derivatele pe SIF Oltenia au revenit in fruntea clasamentului pe numarul de contracte incheiate, lichiditatea atrasa de perechea ron - euro a reusit sa depaseasca cu mult rulajele realizate de instrumentele pe cele doua SIF-uri.
Cele mai mari tranzactii s-au realizat pe scadenta martie, aceasta atragand un rulaj de 25 mil. de lei (5,9 mil. euro), urmate de tranzactiile pe scadenta decembrie, cu o lichiditate de aproape 7,1 mil. lei (1,6 mil. euro).
Celelalte doua scadente, iunie si septembrie, au inregistrat o lichiditate totala de 7,2 mil. lei (1,7 mil. eur