Romanii din strainatate au trimis in noiembrie 2008 in tara 249 mil. euro, in scadere cu 40,4% fata de nivelul remiterilor din aceeasi luna a anului trecut, in timp ce ritmul rapatrierii profiturilor de catre companiile straine a accelerat cu aproape 64%, pana la 650 mil. euro.
"Remiterile muncitorilor romani din strainatate au evoluat conform asteptarilor, insa veniturile indica repatrieri de profit usor sub asteptarile noastre", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Investitiile straine directe au coborat in noiembrie cu 21% fata de perioada similara din 2007. In conditiile in care multinationalele repatriaza profiturile obtinute pe plan local, investitiile straine, care pana acum au fost considerate o sursa de finantare sanatoasa, pun presiune pe adancirea dezechilibrului extern.
Datele BNR privind evolutia deficitului de cont curent indica o imbunatatire, reflectand tendinta de ajustare.
Ritmul de crestere al deficitului de cont curent a continuat sa se tempereze, in primele 11 luni ale anului trecut inregistrandu-se un avans de 7,83%, la aproape 16 mld. euro, de circa 10 ori mai redus decat in 2007. In primele 11 luni din 2007, deficitul de cont curent a urcat cu 72,61%.
"Ajustarea este mai rapida decat ne asteptam si este determinata, in principal, de trei factori: deprecierea cursului de schimb, scaderea puternica a pretului petrolului pe pietele internationale si decelerarea cererii interne", a explicat Chidesciuc.
Incetinirea ritmului de crestere al deficitului s-a manifestat si in octombrie, dupa ce in primele noua luni ale anului 2008, dezechilibrul extern a inregistrat cea mai mare crestere, de 14,8% fata de aceeasi perioada a anului 2007, la 12,7 mld. euro.
Influenta determinanta asupra evolutiei deficitului de cont curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat in perioada ianuari