Guvernul Boc a picat ieri primul test în faţa Curţii Constituţionale (CC). Judecătorii au decis că ordonanţa „pensia sau salariul“ nu respectă Legea fundamentală, admiţând sesizarea Avocatului Poporului care reclama că actul normativ, printre primele emise de guvern, încalcă dreptul la muncă şi la pensie. Sursa: AgerpresSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Decizia Curţii Constituţionale a venit cu doar cinci zile înainte de termenul-limită în care persoanele vizate trebuiau să opteze între salariu şi pensie. Guvernul s-a repliat rapid, premierul Boc anunţând că va promova un proiect de lege similar, care să fie dezbătut de parlament în procedură de urgenţă.
Deocamdată, cei vizaţi de ordonanţă, dintre care nu lipsesc profesorii, medicii, asistenţii maternali şi cei personali ai persoanelor cu handicap, nu mai sunt obligaţi să aleagă între pensie şi salariu. Mai mult, dacă prevederile actului normativ nu vor fi aplicate în cele din urmă, cei care s-au grăbit să renunţe la plăţile compensatorii primite la pensionare ar urma să-şi primească banii înapoi. Este cazul ex-ministrului Gabriel Oprea, care în prima zi de aplicare a actului normativ a restituit statului aproximativ 100.000 de lei.
Guvernul, lăsat în ofsaid
Chiar dacă o decizie din 2005 a Curţii, invocată de altfel şi de guvern, statua că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca această măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii“, guvernul a pierdut pe procedură. Mai exact, judecătorii au invocat faptul că actul guvernului contravine prevederilor constituţionale potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la muncă. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Magistraţii, daţi exemplu
„Curtea a respins ordon