România ar putea exporta cantităţi însemnate de carne de vită dacă adoptă o soluţie simplă de împerechere a animalelor, consideră o publicaţie britanică specializată în creşeterea animalelor, "Farming UK".
Ideea ar fi inseminarea vacilor de lapte cu material genetic recoltat de la taurii de carne. În acest mod, s-ar obţine suficienţi viţei pentru un amplu program de export.
Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie (ANARZ) a derulat deja programul, iar directorul instituţiei, Gheorghe Neaţă, a declarat pentru evz.ro că România ar putea să exporte, în viitorul apropiat, circa 300.000 de tone de carne de vită anual.
"Este vorba de inseminarea vacilor din afara cotei de lapte. Eu cred că România poate exporta chiar o cantitate mai mare de carne de vită, dar trebuie să lucrăm după o strategie bine pusă la punct", a completat Neaţă.
România şi Bulgaria erau doi mari exportatori de carne de vită ai anilor '60 şi '70. Apoi, ambele state au început să crească mai mult vaci de lapte, pentru a atinge nivelul de producţie de lapte cerut de Uniunea Sovietică. După căderea comunismului, majoritatea fermierilor români a preferat să crească în continuare vaci pentru lapte.
Populaţia de bovine din fermele româneşti este estimată la 3,2 milioane de capete.