Guvernul vrea sa interzica cumulul slujbelor la stat, dupa ce a incercat sa restrictioneze cumulul pensie-salariu.
Noua masura de reforma a personalului bugetar a fost anuntata in premiera de ministrul Muncii, Marian Sarbu. Daca specialistii in politici publice cred ca principiul un om – o slujba platita de la buget este corect si binevenit, desi ar putea pune probleme ofiterilor acoperiti din institutiile publice, sindicatele din invatamant ii contesta corectitudinea si constitutionalitatea. Marile centrale sindicale sustin insa ca noua masura trebuie discutata mai intai cu partenerii sociali, pentru ca Guvernul sa nu repete nefericita experienta cu pensionarii activi.
Potrivit ministrului Marian Sarbu, un cetatean nu va mai putea fi angajat in acelasi timp la mai multe institutii ale statului. "Dupa acest demers privind eliminarea cumulului pensie-salariu, Guvernul are in intentie sa continue demersul si prin eliminarea posibilitatilor de cumul al veniturilor rezultate numai din salariu pornind de la principiul un om – o slujba", a declarat Sarbu la Realitatea TV.
O asemenea masura i-ar putea afecta nu numai pe multi profesori universitari, pe medicii si cercetatorii care predau in universitati, pe spionii acoperiti etc., ci si pe parlamentarii care isi rotunjesc veniturile practicand
profesii compatibile cu statutul de ales, precum cea de cadru didactic angajat al unitatilor de invatamant de stat ori cea de salariat al institutiilor de cultura, daca Guvernul va defini cumulul fara a face o discriminare intre slujbasii statului.
"Mie mi se pare normal ca Guvernul sa adopte o asemenea masura, care este perfect logica. Nu este normal sa ai doua slujbe la stat", considera Adrian Moraru, director de cercetare in cadrul Institutului pentru Politici Publice. In schimb, Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din I