Generali Pensii, al treilea jucator din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), si-a majorat capitalul social cu 18 milioane de lei (4,5 milioane de euro), banii urmand sa fie folositi pentru dezvoltarea pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III).
In urma acestei operatiuni, capitalul social al companiei a ajuns la 89 de milioane de lei (circa 22,2 milioane de euro). Recent, compania a primit de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) o autorizare prealabila ca administrator de pensii facultative. De asemenea, compania si-a schimbat numele din Generali Fond de Pensii in Generali Fond de Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, modificarea fiind necesara pentru a incepe noua activitate.
Piata pensiilor facultative a inceput sa functioneze in vara anului 2007 si s-a dezvoltat mai lent decat au anticipat initial companiile care au intrat in acest business. La sfarsitul anului trecut, cele noua fonduri de pe piata aveau aproape 151.000 de clienti si active nete de circa 84,3 milioane de lei (peste 21 de milioane de euro).
Cei mai importanti cumparatori de pensii facultative sunt companiile, care incheie astfel de contracte pentru angajati. Potrivit datelor CSSPP, anul trecut pentru circa 58% din cei care au aderat la un fond contributiile erau platite de angajatori, iar 12% imparteau aceasta cheltuiala cu firma pentru care lucreaza. Doar 30% din clienti isi platesc singuri contributia.
Potrivit estimarilor unor jucatori din piata, vanzarile catre clienti corporate au incetinit si vor merge pe aceasta tendinta si in urmatoarea perioada, deoarece companiile isi reduc cheltuielile, inclusiv cele cu beneficiile acordate angajatilor.
Societatile care administreaza pensii facultative si cu care urmeaza sa intre Generali in competitie sunt ING Asigurari de Viata (doua fonduri), BCR A