Cand au sarit, toamna trecuta, in ajutorul bancilor americane, Federal Reserve Bank si Departamentul Trezoreriei au avut grija sa evite orice dubiu cu privire la o eventuala nationalizare a institutiilor financiare.
Este foarte probabil ca autoritatile sa nu mai aiba luxul de a-si masca intentiile, intrucat doua banci majore au suferit o noua runda de pierderi masive, informeaza International Herald Tribune.
"Hemoragia" a fost oprita din nou cu o infuzie de bani ai contribuabililor, insa administratia Obama, care se va instala peste patru zile, si Federal Reserve, ajung incet-incet la concluzia ca au de-a face cu banci prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca insa incapabile sa functioneze pe masura ce economia le erodeaza capitalul.
In special in cazul Citigroup, pierderile sunt atat de mari incat este aproape matematic imposibil ca guvernul sa injecteze suficient capital fara a prelua majoritatea actiunilor sau a-i scoate afara pe ceilalti actionari.
Mai mult, conform regulilor trasate de consilierii economici ai lui Obama pentru utilizarea celei de-a doua parti a planului de urgenta de 700 de miliarde de dolari, guvernul va juca un rol din ce in ce mai mare in activitatea bancilor, de la dividendele pe care le platesc actionarilor la salariile pe care le dau directorilor.
Gerard Cassidy, analist bancar la RBC Capital Markets, crede ca "se merge inapoi, spre vremurile cand guvernul controla sistemul bancar".
Ajutorul de 138 de miliarde de dolari platit joi pentru Bank of America si cele 300 de miliarde acordate in noiembrie Citigroup reprezinta exemple perfecte de "echilibristica" financiara a guvernului, care infuzeaza capital fara a parea ca vrea sa preia controlul.
Trezoreria si Fed au "deghizat" aceste ajutoare sub forma unor programe de asigurare pentru pachete mari alcat