Realitatea virtuală, obiecte 3D care „plutesc“ în afara unui ecran şi se apropie de privitor atât de mult încât dau impresia că pot fi atinse, nu mai este de mult parte a viitorului, ci a prezentului. O firmă din Craiova a pătruns tainele acestei realităţi şi a reuşit să se impună pe piaţa de profil din Europa.
Firma Vireal din Craiova este prima din România şi una dintre puţinele din Europa având ca domeniu de activitate echipamentele stereoscopice tridimensionale (3D) şi de realitate virtuală (echipamentele şi tehnologiile prin intermediul cărora putem interacţiona într-o realitate virtuală). „Firma a fost înfiinţată în septembrie 2002, în Craiova. Ideea mi-a venit privind documentarele de pe Discovery. La momentul respectiv, în Europa nu exista nici o firmă cu acest domeniu de activitate“, a declarat Emil Ionescu, directorul general şi unul dintre cei trei asociaţi ai firmei, care a explicat că numele Vireal este o abreviere a denumirii engleze a domeniului de activitate: VIrtual REALity.
Cifră de afaceri de 400.000 de euro
Firma şi-a început activitatea cu o investiţie iniţială de aproximativ 15.000 de dolari şi cu doi angajaţi. În timp însă, s-a dezvoltat - numărul angajaţilor s-a majorat de cinci ori, iar cifra de afaceri, de peste 26 de ori (de la 15.000 de dolari în 2002, la 400.000 de euro la sfârşitul lui 2008). În plus, în perioada 2002-2008, a devenit distribuitor autorizat pentru zeci de firme din SUA, Suedia, Germania, Marea Britanie şi Taiwan.
Premieră europeană
Mai mult decât atât, pe lângă promovarea şi comercializarea de echipamente şi dispozitive VR din ce în ce mai diversificate (de la căşti virtuale HMD, mănuşi virtuale, monitoare şi ecrane holografice 3D, camere digitale 3D, la sisteme de simulare auto, medicale şi pentru industria militară de apărare, industria aeronautică, navală, mineri