Majorarea capitalului social al uzinei Ford Romania din Craiova cu 250 mil. euro va diminua semnificativ participatia SIF Oltenia in cadrul uzinei de automobile, ceea ce va reduce puterea de negociere si pretul pe care SIF l-ar obtine din vanzarea actiunilor.
Desi reprezentantii Ford nu au oferit detalii cu privire la modul in care se va realiza majorarea de capital, niciuna din variantele posibile nu avantajeaza SIF Oltenia. Una dintre variante, vehiculata chiar de reprezentantii SIF, presupune ca Ford sa faca majorarea prin intermediul unei societati pe care o controleaza in intregime. In acest caz, Automobile Craiova (AUCS), firma care controleaza pachetul majoritar de actiuni al uzinei din Craiova si in care SIF Oltenia este actionar minoritar cu 22% din actiuni, ar ramane cu o participatie minoritara.
In prezent, capitalul uzinei Ford de la Craiova este de circa 10 mil. euro, fiind detinut aproape in totalitate de Automobile Craiova. Astfel participatia indirecta a SIF este de circa 22%. In cazul in care o alta firma va aduce 250 mil. euro la capitalul societatii, participatia Automobile Craiova s-ar reduce la circa 3,8%, iar SIF Oltenia ar mai detine, indirect, doar 0,84% din producatorul de automobile. Cealalta varianta ar fi ca Ford sa aduca 250 mil. euro la capitalul Automobile Craiova care sa participe apoi mai departe la majorarea capitalului uzinei. In acest caz, SIF Oltenia ar trebui sa vina cu un aport de circa 76 mil. euro pentru a-si pastra participatia, in conditiile in care la sfarsitul anului mai avea doar 2 mil. euro in conturi.
"Majorarea de capital de la Ford Craiova dezavantajeaza SIF Oltenia, deoarece ne diminueaza participatia ca procent de detinere. Cautam cai de atac pentru a nu ajunge in aceasta situatie", a declarat Florian Buzatu, director in cadrul SIF Oltenia.
SIF Oltenia a refuzat ofertele din partea AVAS si F