Prin decizia de constitutionalitate luata ieri de Curtea Constitutionala in privinta modificarilor Legii 10, acest organism ignora o hotarare de acum doua zile a CEDO impotriva Romaniei, ne-a declarat ieri avocata Ana Maria sova. Curtea de la Strasbourg atrage atentia Romaniei ca respingerea revendicarii dupa Legea nr. 10/2001 este inadmisibila si incalca articolul 6 din Conventia Drepturilor Omului.
Decizia CCR de ieri deschide portile CEDO pentru alte zeci sau sute de mii de romani carora comunistii le-au confiscat casele. si mai curios, spune avocata Ana Maria sova, este faptul ca aceasta decizie vine la doua zile dupa o hotarare a CEDO prin care se atrage atentia Romaniei, in ultimul proces de revendicare pe care statul tocmai l-a pierdut, ca sentintele instantelor pe Legea 10 incalca paragraful 6 din Conventia Drepturilor Omului.
Din cauza numeroaselor cazuri pe aceasta problema, Curtea de la Strasbourg a considerat ca Romania are o problema de sistem, structurala, si recomanda autoritatilor romane sa ia masuri legislative pentru a se asigura ca cererile de restituire primesc un raspuns definitiv in intervale rezonabile de timp. De asemenea, spune hotararea CEDO, statul trebuie sa suprime toate obstacolele juridice care impiedica executarea cu celeritate a deciziilor definitive cu privire la imobile nationalizate, pentru ca vechii proprietari sa obtina fie restituirea bunurilor lor, fie o despagubire rapida si adecvata pentru prejudiciul suferit.
Avocatul Adrian Vasiliu considera ca aceasta decizie este impotriva Constitutiei, "este o crima juridica": "Au abrogat prin aceasta decizie un principiu general cu privire la preluarea fara acte a unor imobile. Noi am incercat degeaba, ani la rand, sa aducem legislatia din Romania la nivel european, iar CCR a pus capat efortului nostru".
Decizia CCR, care aproba modificarile L