Curtea de la Haga se va pronunta in data de 3 februarie in privinta delimitarii platoului continental de la Marea Neagra, in diferendumul care opune Romania Ucrainei, anunta Curtea.
Pledoariile in procesul de la Haga s-au incheiat la sfarsitul lunii septembrie, ambele parti incercand sa-si argumenteze pozitia, in incercarea de a obtine o decizie favorabila in ceea ce priveste delimitarea platoului continental al Marii Negre.
Propunerea Romaniei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental
Romania a adoptat metoda "echidistanta/mediana – circumstante speciale/relevante". Ea consta in identificarea coastelor relevante si a punctelor relevante de pe acestea, dupa care, in functie de ele, se traseaza o linie echidistanta si mediana. Linia poate fi influentata de circumstante geografice, cum ar fi prezenta unei insule in zona de delimitare.Pentru Romania, intregul tarm romanesc si o parte a tarmului ucrainean – o portiune aflata in prelungirea coastei romanesti si o parte a coastei Crimeii - il reprezinta coastele relevante si, avand in vedere ca tarmurile roman si ucrainean sunt, din punct de vedere geografic, atat in prelungire, cat si fata in fata, a propus trasarea unei linii provizorii care este atat echidistanta, cat si mediana. Linia astfel trasata urma sa ia in considerare circumstantele speciale din zona de delimitare, si anume prezenta Insulei Serpilor.
Propunerea Ucrainei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental Metoda Kievului are in vedere trasarea unei linii doar de echidistanta intre tarmul romanesc, pe de o parte, si Insula Serpilor si o mica parte din litoralul Crimeei, pe de alta, ignorand restul coastei ucrainene.Ulterior, se va trasa o alta linie care sa reflecte raportul de proportionalitate intre tarmul romanesc si, de data asta, intregul litoral ucrainean (mult mai mare), fara insa a ju