George W. Bush (foto), 62 de ani, si-a luat aseara ramas bun de la americani in cadrul ultimului sau discurs in calitate de presedinte al SUA, iar peste patru zile isi va incheia mandatul, dupa opt ani petrecuti la Casa Alba, si ii va preda stafeta lui Barack Obama. Ce-a castigat si ce a pierdut lumea in acesti opt ani?
In dimineata zilei de 11 septembrie 2001, presedintele american George W. Bush se afla la o gradinita cand a fost informat ca Statele Unite sunt atacate. Expresia derutata a presedintelui SUA, cel mai puternic om din lume, a marcat acel moment, cei mai multi amintindu-si de ea la comemorarile zilei in care America a primit una dintre cele mai mari lovituri din istoria sa.
Atacurile teroriste asupra World Trade Center (WTC) din 2001 au reprezentat prima mare provocare pentru presedintele Bush, deciziile sale fiind cruciale pentru intreaga lume. Lansarea "razboiului impotriva terorii" si invadarea Afganistanului la scurt timp de la atacurile teroriste au schimbat "ordinea mondiala" existenta atunci: lumea avea sa se confrunte cu un nou teatru de razboi si sa cunoasca un nou termen "war on terror" - "razboiul impotriva terorismului".
"In aceasta seara suntem o tara care trebuie sa-si apere libertatea. Supararea noastra s-a transformat in furie si furia in hotarare. Justitia se va face, chiar daca ne vom aduce dusmanii in fata justitiei sau vom duce justitia la dusmani", a declarat Bush in fata Congresului american la 20 septembrie 2001, cerandu-le sa voteze invadarea Afganistanului.
Hotararea de a-l prinde pe Usama bin Laden, liderul Al-Qaeda, principalul inamic al Statelor Unite, l-a propulsat pe Bush intr-unul dintre cei mai populari presedinti din istoria tarii.
Urmatorul moment important din timpul mandatului lui Bush a fost reprezentat de hotararea de a ataca Irakul. Avand sprijin international important, printre