Corespondenţă din Chişinău
"Situaţia este sub control, dar Republica Moldova mai are gaze doar pentru câteva ore”... Afirmaţia aparţine unui responsabil din Guvernul de la Chişinău. Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a plecat miercuri de urgenţă la Moscova "pentru a-l asista pe Vladimir Putin în negocierile cu prim-miniştrii Slovaciei şi Bulgariei” care se află la Moscova în legătură cu criza gazelor.
Presa rusă scrie că premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a plecat la Moscova nu pentru a exprima punctul de vedere al Chişinăului în problema gazelor, ci pentru a-l asista pe premierul rus în timpul negocierilor cu prim-miniştrii Slovaciei şi Bulgariei - cele mai afectate de disputa dintre Rusia şi Ucraina. La această oră, Moldova nu primeşte gaze din Rusia, ci din rezervele Ucrainei..., dar numai un sfert din necesar. De câteva zile, Transnistria nu are gaze deloc. "Disputa dintre Ucraina şi Rusia dezvăluie, într-un fel, motivele pentru care statele trebuie să se solidarizeze. Atunci când Ucraina se bate pentru propriile interese naţionale ca să obţină un preţ mai bun, aşteaptă din partea ţărilor vecine să aibă o poziţie solidară. Noi (Republica Moldova – n.n.) ne solidarizăm, însă, din păcate, nu cu Ucraina, ci cu Federaţia Rusă, pentru că încercăm să promovăm interesele Rusiei localizate în Cuciurgan”, consideră expertul independent Igor Munteanu.
La începutul acestui an, Guvernul de la Chişinău a renunţat să mai achiziţioneze energie electrică din Ucraina, preferând să o cumpere la un preţ mai mare de la Centrala electrică de la Cuciurgan subordonată regimului separatist de la Tiraspol. Aceeaşi centrală, privatizată ilegal, fără acordul Chişinăului, de compania rusă "RAO ES” exportă acum, cu acordul Chişinăului, după o schemă extrem de dubioasă, energie electrică în România. Deputatul moldovean Valeriu Cosarciuc a