Deşi banca centrală a făcut primul pas spre repornirea împrumuturilor ipotecare, analiştii consideră că această mişcare nu este suficientă ca să revitalizeze vânzările de locuinţe. Sursa: AP PhotoSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Banca Naţională a României (BNR) a decis, ieri, relaxarea condiţiilor de creditare la împrumuturile ipotecare prin creşterea gradului de îndatorare. Cu toate acestea, măsura este considerată prea puţin importantă pentru „repornirea“ creditării. Băncile nu vor mai aplica teste de stres celor care solicită credite, însă vor lua în calcul veniturile declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.
Potrivit analiştilor chestionaţi de EVZ, nu se va simţi un boom în piaţa imobiliară din mai multe motive. În primul rând, instituţiile financiare vor rămâne destul de restrictive la acordarea creditelor, având în vedere lichidităţile scăzute şi leul foarte slab. „Deşi efectul este unul pozitiv asupra creditării nu trebuie să ne aşteptăm la o creştere explozivă a acesteia. Pentru acest an, creşterea nu va depăşi un 10%, pentru că băncile, la ora actuală, au mari constrângeri“, ne-a declarat Aurelian Dochia, analist financiar în cadrul BRD.
Clienţii au devenit mai maturi
Mai mult, din cauza crizei economice şi financiare, instituţiile de creditare vor obţine mult mai greu finanţare externă, iar atunci când au disponibilităţi le vor administra în „divizii“ stabile.
„Cererea de credite a încetinit pe fondul incertitudinilor create de posibila evoluţie a pieţei imobiliare în perioada următoare, ceea ce îi determină şi pe clienţi să fie prudenţi şi să mai aştepte dacă doresc să facă o achiziţie imobiliară“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al băncii Raiffeisen. Oarecum aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Raluca Dobre, analist financiar Ipoteci Direct. „Nu cred că aceas