La mijlocul lunii ianuarie, Risotto alla Milanese devine preparatul vedetă în întreaga lume, o dată cu celebrarea Zilei internaţionale a bucătăriei italiene.
Bucătăria italiană… Pentru mulţi gurmanzi, ea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Preparate precum pizza, spaghetti sau risotto au intrat de mult timp în bucătăriile din întreaga lume, iar multe dintre restaurantele de pe mapamond au specific italian. Din acest motiv, am putea spune fără să greşim că bucătăria italiană s-a transformat cu timpul în bucătăria tuturor. Întrebarea care apare este însă câte dintre preparatele care se servesc în restaurantele cu specific italian sunt ceea ce ar trebui să fie? Mai respectă ele reţetele originale, aşa cum au fost "importate" din Bella Italia? Cât de italiene mai sunt astăzi spaghetti, pizza sau risotto?
DEMONSTRAŢIE CULINARĂ
Sute de maeştri bucătari şi specialişti în gastronomie, membri ai Grupului virtual al bucătarilor italieni, au relansat un proiect al cărui scop este promovarea adevăratelor reţete italiene. Şi pentru că azi este Ziua internaţională a bucătăriei italiene, în restaurantele din întreaga lume se va pregăti, ca la carte, un preparat autentic italian. Data nu a fost aleasă la întâmplare, azi fiind aniversat Sfântul Anton, patronul animalelor sălbatice şi, implicit, al măcelarilor. În acelaşi timp, conform tradiţiei, la 17 ianuarie se dă startul Carnavalului, ocazie în care mesele se umplu de bucate, iar buna dispoziţie atinge cote maxime.
PREPARAT VEDETĂ
Dacă anul trecut bucătarii şi-au servit oaspeţii cu Pasta alla Carbonara, în 2009, Risotto alla Milanese va fi vedeta. "Cu siguranţă ne dorim să educăm consumatorii din întreaga lume, dar mai presus de asta vrem să le protejăm dreptul de a obţine exact ceea ce plătesc atunci când merg să servească masa la un restaurant cu specific italian, cu a