După întâlnirea cu ministrul de Externe al Chinei din 16 ianuarie, Nicolae Ceauşescu a primit vizita tovarăşilor niponi.
Primirea delegaţiei PC Japonez
Delegaţia Partidului Comunist Japonez a fost condusă de Mitsuhiro Kaneko, membru al Prezidiului Permanent, şef al Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist Japonez. Tovarăşii din cele două ţări au discutat despre colaborarea "pe linie de partid", precum şi despre "conlucrarea lor în lupta împotriva continuării politicii de înarmare, de forţă şi ameninţare cu forţa în relaţiile internaţionale", aşa cum a anunţat comunicatul Agerpres. Nicolae Ceauşescu le-a transmis omologilor japonezi că "se impune o analiză ştiinţifică, realistă a fiecărui partid, în spiritul concepţiei revoluţionare, materialist-dialectice, a problemelor actuale pentru a da o orientare justă şi o perspectivă clară luptei pentru înfăptuirea aspiraţiilor popoarelor de progres economic şi social, pentru socialism şi pace, pentru o lume mai dreaptă şi mai bună".
Reacţie faţă de documentul final al Reuniunii CSCE de la Viena
Prin intermediul presei centrale, România a reacţionat faţă de documentul final al Reuniunii Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (desfăşurată la Viena), emis la 15 ianuarie. Aşadar, regimul respingea "insinuările" de orice fel la adresa administraţiei de la Bucureşti, susţinând că, "în ceea ce priveşte drepturile omului, documentul final al reuniunii conţine o serie de prevederi importante, cu care România este de acord. Regretăm însă că în acest document nu au fost înscrise în mod corespunzător, ca angajamente ferme ale statelor, unele propuneri ale ţării noastre privind o serie de principii fundamentale ale drepturilor omului şi ale problemelor umanitare, cum sunt: angajamentul statelor privind asigurarea de locuri de muncă pentru fiecar