Criza economica globala si sistarea livrarilor de gaze pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina vor testa institutiile politice fragile ale tarilor central si est- europene devenite in ultimii ani membre UE, comenteaza Financial Times in editia online. "Cand Uniunea Europeana s-a extins in 2004 si in 2007 cu zece noi state din Europa Centrala si de Est, extinderea a fost considerata un succes pentru exportul stabilitatii politice si prosperitatii economice in democratiile fragile.
Desi toate aceste tari au adoptat reforme, atat inainte cat si dupa aderare, Uniunea Europeana a incercat sa se asigure ca optiunile democratice sunt respectate, ca sunt imbunatatite sistemele administrative si legale, ca este combatuta coruptia. (...) Insa actuala criza economica globala dublata de criza gazelor dintre Rusia si Ucraina se dovedesc cel mai mare test pentru institutiile politice care raman fragile", scrie Financial Times. Potrivit FT, cele mai afectate tari au fost Letonia, unde Guvernul de centru-dreapta se confrunta cu o criza de credibilitate, si Bulgaria, unde criza gazelor a avut un impact puternic.
"In ambele tari au izbucnit manifestatii saptamana aceasta, iar Bruxellesul se teme ca protestele de acest fel s-ar putea raspandi in regiune, unde majoritatea guvernelor au majoritati fragile", subliniaza FT. "Romania nu depinde de gazul rusesc pentru aprovizionarea energetica, fiind la randul sau un mare producator, dar industriile de export ale tarii au fost afectate sever de criza economica", incheie FT.
Criza economica globala si sistarea livrarilor de gaze pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina vor testa institutiile politice fragile ale tarilor central si est- europene devenite in ultimii ani membre UE, comenteaza Financial Times in editia online. "Cand Uniunea Europeana s-a extins in 2004 si in 2007 cu zece noi state din