Candidatura criticului Nicolae Manolescu la statutul de membru titular al Academiei Române a fost respinsă miercuri, prin vot secret, de Adunarea Generală a instituţiei. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Cu 24 voturi pentru şi 15 împotrivă, Manolescu nu a întrunit cele două treimi necesare admiterii sale în rândul academicienilor. Unul dintre cei cinci membri noi acceptaţi este însă scriitorul Nicolae Breban. Numele celor doi literaţi au fost propuse pe cele două locuri „libere” de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei, condusă de Eugen Simion.
Autorul „Istoriei critice a literaturii române” s-a declarat dezamăgit de vot, dar a recunoscut că nu e chiar o mirare, la iritarea pe care a stârnit-o volumul său. „Nu ştiu ce ar putea avea matematicienii sau chimiştii cu mine, deci bănuiesc că alţii nu m-au votat. Faptul că «Istoria» ar fi de vină e cea mai uşoară presupunere pe care o pot face, însă dovezi nu am”, declară criticul.
Refuzul unor nume ilustre în Academie nu e chiar un obicei „modern”, iar principiul după care funcţionează e acela al găştii, însă la un alt nivel. „N-ar fi drept să judec în vreun fel Academia, care e o instituţie extrem de venerabilă şi onorabilă, după această întâmplare. S-a petrecut şi la case mai mari, nu e chiar noutate. Eugen Lovinescu, de pildă, n-a fost niciodată membru pentru că s-a opus Nicolae Iorga!”, adaugă acesta.
Al doilea refuz
Candidatura sa a fost respinsă şi acum patru ani, însă raţiunea a fost cu totul alta. La sugestia sa şi a lui Eugen Simion, a fost modificat statutul Academiei, la acest capitol. De atunci, fiecare secţie îşi scoate un număr de locuri libere, înainte de modificare toţi candidaţii, indiferent de domeniu, concurând pe acelaşi număr de locuri, scoase per ansamblu. „În anul acela, fiecare a încercat să-şi includă colegii de secţie şi a votat împo