După 20 de ani, directoarea ştiinţifică a Institutului de Economie Mondială, prof. dr Virginia Câmpeanu, pe atunci cercetător ştiinţific principal la aceeaşi instituţie, comentează un material propriu în care releva poziţia României în producţia mondială şi europeană a unor produse agricole caracteristice sectorului agricol al ţării.
"Recitirea unui articol scris în colaborare cu redactorul ziarului Scînteia, Iosif Pop, în urmă cu 20 de ani, vă spun sincer că a constituit o curiozitate, pentru că îmi aminteam vag despre acesta. Aşa cum stabilisem, am făcut unele comparaţii privind tendinţele de dezvoltare pe termen lung, până în anul 2000, în România şi în ţările cu agricultură avansată."
Astăzi, curiozitatea a îndreptat-o spre statisticile internaţionale existente şi în 1988-’89, cum ar fi FAO Production Yearbook, pe care le-a utilizat la vremea respectivă pentru comparaţii, dar şi spre statistica naţională care cuprinde şi unele comparaţii internaţionale – Anuarul statistic al României, INS 2007. "Am actualizat comparaţiile internaţionale ale poziţiei României la aceleaşi produse agricole pe care le-am invocat în articol." Prof. dr Virginia Câmpeanu a constatat uşoare schimbări privind poziţia României pe piaţa mondială şi europeană a unor produse agricole:
În urmă cu 20 de ani, România asigura 1,5% din producţia mondială de grâu, situându-se pe locul 12 în lume şi pe locul 5 în Europa. "Pentru anul 2005, statisticile relevau: «România produce astăzi 1,2% din producţia mondială de grâu, situându-se pe locul 16 în lume şi pe locul 8 în Europa»." O altă informaţie: "În 1988 scriam: «La producţia de porumb (aproape 4% din producţia mondială) ne situăm pe locul 4 în lume şi pe primul loc în Europa». Până în 2005 am coborât până pe locul 9 în lume şi pe locul 3 în Europa, după Franţa şi Italia, fiind 1,5% din producţia m