Multe dintre cartile care au intrat in analele literaturii universale sunt considerate controversate din motive diverse, pornind de la religie sau rasism si ajungand la limbaj sau convingeri politice.
Iata cateva dintre romanele care au aprins controverse inca de prima oara cand au vazut lumina tiparului, potrivit Dirjournal.
Aventurile lui Huckleberry Finn - Mark Twain (1884)
Romanul lui Twain prezinta contrastul dintre visele ingenue ale copilariei si realitatea cruda, atacand teme ca egalitatea, justitia sau drepturile omului.
Pentru ca sintagma "nigger" (cioroi, n.red) apare de peste 200 de ori in roman, acesta a fost perceput drept rasist si a determinat multe controverse, mai ales in secolul XX. Totusi, Earnest Hemingway a catalogat acest roman drept "Cea mai buna carte pe care am avut-o".
Brave New World - Aldous Huxley (1932)
Publicat in 1932, acest roman este unul dintre cele mai cunoscute ale autorului, desi poate nu este si cel mai important.
A fost propus frecvent pentru interzicere si inca starneste controverse. Cititorul este purtat intr-o viziune a lui Huxley despre un viitor al stiintei si tehnlogiei. Romanul prezinta droguri, sexualitate si sinucideri, ca o oglinda a dispretului lui Huxley pentru cultura Statelor Unire.
Nineteen Eighty-Four - George Orwell (1949)
Scrisa in 1949 de catre George Orwell, in timp ce acesta se lupta cu tuberculoza, cartea arunca lumina asupra starii triste a unei societati in care lipsesc intimitatea, adevarul sau liberul arbitru.
Romanul re-examineaza stiluri de viata si modul in care functioneaza Guvernul. Ofera o perspectiva proaspata asupra totalitarismului, torturii, manipularii, Statelor Unite, Uniunii Sovietice, tehnologiei, cenzurii, sexului, etc.
Multi pretind ca lucrarea este atat d