Luca Niculescu este prezentatorul emisiunii ,,Europa ne priveşte”, difuzată în fiecare vineri, de la ora 18.00, pe TVR 1. Adevărul: Cum trebuie să fie un moderator ca să obţină de la invitaţii săi răspunsuri cât mai apropiate de adevăr?
Luca Niculescu: Trebuie să fie bine documentat, ca să îşi dea seama dacă invitatul îi dă răspunsurile corecte. Ştiţi ce se spune... Jurnalistul trebuie să cunoască răspunsurile la întrebări înainte de a intra în emisiune. Mai trebuie să fie prompt, ca să reacţioneze în funcţie de răspunsuri. Trebuie să fie şi ferm, ca să îşi poată opri invitatul dacă digresiunile sunt prea mari.
Cu ce diferă o emisiune live la TV de una la radio?
Emoţii ai la amândouă. La televiziune, presiunea e ceva mai mare pentru că sunt mai mulţi oameni în jurul tău. La radio e mai puţină „punere în scenă”. Mai multă naturaleţe, deci.
Eşti de 16 ani în slujba RFI. Ce te ţine acolo de atâta timp?
Să fii ziarist la RFI România e (aproape) slujba ideală. Ai credibilitatea unui grup de presă serios, independenţă editorială, nu te acuză nimeni de legături economico-politice ciudate, colegii sunt buni profesionişti şi atmosfera e foarte plăcută.
Ce înseamnă pentru tine perioada în care ai fost corespondent de război în Kosovo şi în Serbia?
Am văzut clădiri distruse de bombe şi oameni suferind. De atunci, de câte ori aud că începe un război, mă gândesc în primul rând la „victimele colaterale”, cum sunt numiţi civilii în limbajul cinic soldăţesc. Şi mă miră să văd cât de belicoşi sunt unii dintre colegii mei jurnalişti, gata să aplaude orice intervenţie militară, de la Irak la Gaza, gândindu-se prea puţin la dramele oamenilor.
Dacă ar fi să te rupi puţin de actualitate, cu ce invitat ţi-ar plăcea să discuţi?
Îmi place să cite