Când oamenii se ascund de ger prin apartamente, membrii familiei Mihalcea lucrează de zor pentru primele zile din martie. Mărţişoarele sunt pentru ei o mică afacere. Sursa: Vlad Stanescu
Pentru familia Mihalcea din Bucureşti, iarna nu înseamnă repaus sau relaxare, ci cea mai aglomerată perioadă din an. Afacerea de suflet a lor, începută în anii ’90, cere multă migală, atenţie şi, pentru a răpune concurenţa chinezească, multă imaginaţie. Mărţişoarele, produse manual de toţi membrii familiei, îşi găsesc în casa lor atelierul general de fabricaţie.
Pentru toate procesele pe care le implică lucrul, legarea fundiţelor şnururilor de mătase, capsarea pe carton şi ambalarea în plicurile cu mesajul „Martie, cu toată dragostea“, familia Mihalcea adună în jurul mesei o bunică, doi părinţi şi pe cei doi copii, Monica şi Găbiţă.
O afacere mică, de familie
Laurenţiu are 41 de ani, şi de 18 ani face mărţişoare. Începutul a venit, ca pentru orice norocos, dintr-o întâmplare. „Eu acum am un asociat. Tatăl lui este iniţiatorul afacerii. Fiind dulgher, lucrează foarte bine în lemn şi de treizeci şi ceva de ani face mărţişoare. Avea nişte modele pe care le confecţiona în fiecare an, nişte coşari, făcuţi la traforaj. La început, doar îi ajutam, apoi am venit şi eu cu nişte idei, şi aşa am început totul“, povesteşte el.
Pentru a face faţă concurenţei care vinde mărţişoare chinezeşti, familia a încercat să aducă, în fiecare an, modele noi, lucrate cu meşteşug. „Anul trecut am făcut nişte brăţări-mărţişor, din mătase, care s-au vândut foarte bine. În schimb, tot ce facem nou este copiat de chinezi. Anul ăsta, sigur vor veni cu modelele noastre de anul trecut“, spune Laurenţiu, înconjurat în casă de trifoi, fundiţe, ghiocei şi potcoave.
Din Militari în Piaţa Romană
Piticul familiei, Găbiţă, care are 6