Cea mai la îndemână soluţie găsită de patroni pentru a respecta legea a fost să pună la intrare un afiş care anunţă că în local se fumează. Unii patroni spun că preferă să îşi schimbe domeniul de activitate decât să facă investiţii pentru a intra în legalitate. Pentru patronii barurilor şi cârciumilor mici din Capitală, legea nu va schimba cu nimic modul în care îşi desfăşoară activitatea. „Aproape toţi clienţii noştri fumează, aşa că barul va fi în continuare pentru fumători, ca şi până acum”, a spus Marian Gherghel, patronul unui local din Rahova.
Proprietarii restaurantelor şi cluburilor mari sunt nevoiţi însă să facă investiţii importante. „Noi deja am decis ca fumatul să fie interzis. O investiţie în delimitarea spaţiului pentru fumători ne-ar costa aproape 10 mii de lei”, a spus unul dintre managerii de la Gregory’s.
Maramureş: Clienţi la jumătate
Proprietarii de baruri, restaurante şi discoteci din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei se plâng că au scăzut vânzările cu până la 50%, după ce au renunţat la spaţiile pentru fumători. „Când au văzut că nu se mai fumează, clienţii au plecat fără să consume nimic”, a declarat Ioan Hoban, proprietarul barului „Rivulus” din Baia Mare.
El a explicat că, în cadrul unui cerc de prieteni, „nefumătorii cedează în faţa fumătorilor” şi aleg locuri unde fumatul este permis. Prin urmare, el va amenaja şi un spaţiu pentru fumători. Inspectorii de la OJPC spun că au primit numeroase telefoane din partea operatorilor din judeţ. „Majoritatea a sunat pentru a cere detalii despre modul în care trebuie să procedeze, pentru a nu încălca legea”, a precizat Nicolae Săsăran, director OJPC Maramureş.
Cluj: se fac investiţii
Majoritatea barurilor şi cafenelelor mici din Cluj Napoca vor fi dedicate fumătorilor, potrivit patronilor, care preferă să investească s