Iniţiativa aparţine unei asociaţii a proprietarilor de pensiuni din zonă. Pentru schiorii care nu vor aglomeraţie pe pârtie, Leşu Mărişelu este alegerea potrivită.
La doar 50 de km de Cluj-Napoca, pe cel mai mare platou din Munţii Apuseni, o nouă pârtie de schi a fost construită de la zero de o mână de localnici care doresc să aducă ceva nou într-o zonă cu privelişti minunate, Mărişel. Încă din Gilău, indicatoare cu numele pârtiei îi ajută pe cei care nu au mai fost în zonă să ajungă unde trebuie. Pârtia a fost inaugurată astăzi, cu un spectacol folcloric.
Asociaţia Pelaghia Roşu, numită aşa după eroina satului din timpul Revoluţiei din 1848-1849, reuneşte aproape 40 de localnici care câştigă o pâine din agroturism. În zonă, la pensiunile localnicilor, sunt peste 100 de locuri de cazare. Centrul comunei Mărişel, între primărie şi şcoală, este locul unde se află Pensiunea Popasul Iancului, aflată în proprietatea preşedintelui asociaţiei, Viorel Pleşa. O pensiune cochetă cu un mic restaurant.
Pârtia din curte
De aici şi până la pârtie mai sunt doar doi-trei kilometri, străbătuţi pe uliţele mai înghesuite ale Mărişelului, flanchate cu mici parcele de teren, unele de vânzare, altele pe care s-au construit mici cabane din lemn. Pe uliţă încape doar o maşină, planurile de lăţire blocându-se în dârzenia localnicilor de a nu ceda o palmă de pământ.
În spatele casei şi pensiunii familiei Hetea este locul unde s-a amenajat pârtia Leşu Mărişelu’. O dată juns aici, ai prima coborâre gratis. Pentru că nu ai ajuns la baza pârtiei, ci la vârful ei. Pârtia are şi teleschi şi baby-schi. O urcare costă 4 lei, iar un abonament cu 11 urcări, 30 de lei. De nivelarea pârtiei, care are aproape 800 de metri, s-au ocupat anul trecut ce 12 asociaţi ai pârtiei, dar au primit ajutor şi de la ceilalţi membri ai Asociaţiei Pelaghia Roşu, chiar dacă ajutorul a venit