Statele din Europa de Est, în special România, Bulgaria şi ţările baltice, s-ar putea confrunta, în această primăvară, cu mişcări de protest, pe fondul intensificării efectelor inflaţiei, şomajului şi ale crizei economice, scrie "The Guardian". Sursa: Agerpres
Europa de Est se îndreaptă către o "primăvară a nemulţumirilor", conform experţilor din regiune, care se tem că recesiunea economică globală poate genera proteste violente. Afectate de criza financiară, România, Bulgaria şi statele baltice se confruntă cu instabilitatea politică şi nemulţumirea socială, dar şi cu tensiuni rasiale.
Manifestaţii violente
Săptămâna trecută, protestatarii strânşi în apropierea parlamentului din Vilnius, capitala Lituaniei, au fost dispersaţi cu ajutorul gazelor lacrimogene. Oamenii protestau împotriva programului economic de austeritate al guvernului lituanian, care prevede creşterea taxelor şi reducerea beneficiilor.
La Sofia, 150 de persoane au fost arestate şi cel puţin 30 au fost rănite în urma manifestaţiilor violente. Peste 100 de persoane au fost reţinute, după luptele de stradă între forţele de ordine şi demonstranţi în capitala letonă Riga.
Conform ultimelor estimări, economiile unor ţări est-europene, după ce au reuşit creşteri importante în ultimul deceniu, se vor contracta cu 5 procente în acest an, iar inflaţia va atinge şi pragul de 13%. Mulţi experţi cred că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, alături de Bulgaria, ar putea fi viitoarea ţară care s-ar confrunta cu mişcări sociale.
"Peste câteva luni vor ieşi oameni în stradă, aproape sigur", susţine Luca Niculescu, un analist politic din Bucureşti.
"În fiecare zi vedem cum o fabrică se închide sau îşi mută producţia în altă ţară. Avem un nou guvern care nu s-a dovedit prea eficient. Ne-am obişnuit cu creşteri economice