A trecut mai bine de o jumătate de secol de când Hruşciov, într-un discurs fulminant, a dezavuat cultul personalităţii lui Stalin şi a prezentat ororile pe care acesta le-a comis împotriva propriului său popor, împotriva altor popoare.
De la o astfel de realitate paradoxală porneşte Robert Harris în romanul său "Arhanghelsk". Un istoric american, Christopher Kelso, participă la un simpozion organizat la Moscova cu ocazia deschiderii arhivelor sovietice. La dispoziţia cercetătorilor e pusă o comoară care poate elucida multe dintre enigmele trecutului. Se ţin discursuri, se prezintă comunicări, au loc dineuri, se leagă şi se dezleagă prietenii. Dar pentru Kelso atmosfera festivă nu durează mult. Într-una dintre zile, el este abordat de Papu Rapava, un fost militar din garda lui Lavrenti Beria, o vreme şeful NKVD, înfricoşătorul organism opresiv, ai cărui reprezentanţi se fac vinovaţi de crime inimaginabile. După mai multe pahare de whisky şi votcă, bătrânul îi spune o poveste halucinantă. În noaptea în care a murit Stalin, Beria a pus mâna pe jurnalul "conducătorului iubit" şi l-a îngropat în grădina vilei sale. Istoricul nu ştie ce să creadă. Sunt fantasmagoriile unui alcoolic, dornic să câştige un ban? Sau scena respectivă s-a petrecut aievea? O serie de circumstanţe îl determină să-i dea crezare. Dar carnetul cu însemnări nu mai e în locul unde a fost ascuns. Iar primul său proprietar nu fusese septuagenarul despot de la Kremlin, ci o tânără pe care acesta o violase şi care îşi transcrisese frământările într-un jurnal.
OBSTACOLE. Împreună cu un reporter de televiziune, Kelso porneşte în căutarea preţiosului document. Pe urma acestuia se află însă şi serviciile secrete ruseşti. Cine va pune primul mâna pe vechiul caiet de matematică îmbrăcat într-un plastic negru? Are loc o cursă cu multe obstacole şi multe victime, care î