Clădirea impozantă din Piaţa 1 Decembrie nr. 9 are valoare de monument istoric. Imobilul a fost proiectat de Lobl Ferenc, un arhitect de la Viena originar din Oradea.
Campania „Poveştile Oradiei Mari” continuă cu Palatul Ullmann, o clădire impunătoare care, datorită valorii sale arhitecturale, a fost înscrisă în lista monumentelor istorice, la categoria B, potrivit informaţiilor comunicate de Doina Lucaci, şefa Biroului Marketing Cultural şi Promovarea Imaginii Patrimoniului, din cadrul Primăriei Oradea. Simbol al secessionului vienez, dar şi al comunităţii evreieşti din Oradea, Palatul Ullmann a fost construit în anul 1913, la acea vreme strada purtând numele de Piaţa Mare.
Conform informaţiilor prezentate de Peter I. Zoltan în volumul „Nagyvarad muemlek epuletei” (2008), terenul pe care s-a construit palatul aparţinea comunităţii evreieşti ortodoxe, care l-a scos la licitaţie în februarie 1911. „Aşa a ajuns terenul de pe colţul sudic în proprietatea societăţii pe acţiuni Kurlander şi Ullmann”, scrie Peter I. Zoltan.
Directorul general, Ullmann Sandor, intenţiona să ridice aici un centru comercial monumental. Modul de compartimentare a sălilor a fost proiectat la Berlin, iar faţada în capitala Austriei, palatul în sine fiind construit însă de firme din Oradea.
Simboluri iudaice
Deşi Nagyvaradi Naplo anunţa, la 20 septembrie 1911, că Palatul va fi terminat în 1912, acesta a fost inaugurat abia în decembrie 1913. „Un tânăr originar din Oradea, care a fost elevul şcolii noastre cu profil real, Lobl Ferenc, arhitectul vienez, a proiectat acest palat”, scria presa locală a vremii. Prin ornamentele care împodobesc faţada palatului, clădirea reflectă religia proprietarilor, menora păzită de leii nubieni fiind grăitoare.
Aceste opere în relief - suportul de lumânări cu şapte braţe şi leii gardieni - sunt realizate la întreprinderea Zsolna