Şcolile de bucătari, mecanici auto sau bijutieri încep să fie căutate de tineri. După absolvire, aceştia îşi găsesc sigur un job în ţară sau în străinătate. Sursa: Anita Vizireanu
1 /.
Ideea de a obţine atât o diplomă de Bacalaureat, cât şi o calificare recunoscută la nivel european câştigă tot mai mulţi adepţi în rândul elevilor, deşi unii încă mai consideră Şcoala de Artă şi Meserii (SAM) o „alternativă nefericită“ a liceelor şi colegiilor naţionale. Cei mai mulţi încep să înţeleagă că nu doar studiile superioare le mai pot asigura un viitor, ci şi multe alte meserii cu căutare pe piaţa muncii. Chiar şi în perioada de criză, absolvenţii SAM-urilor îşi găsesc uşor de lucru, dată fiind lipsa de personal calificat din diversele ramuri ale economiei.
Viitorii mecanici auto de doar 17-18 ani sunt „vânaţi“ de distribuitorii unor mărci faimoase de automobile, în timp ce tinerii ospătari şi bucătari câştigă sute de lei într-o singură zi de sărbătoare, deşi n-au părăsit încă băncile SAM-urilor. În domeniul artistic, penuria de gravori, ipsosari sau pietrari le bagă în buzunar şi peste o sută de lei pe zi absolvenţilor care se arată interesaţi de domeniul „tehnic“ al artelor manuale, deprinse la SAM-urile de profil.
„Motorişti“ cu mănuşi de chirurg
La doar 18 ani, Sorin Cristian Constantin de descurcă dezinvolt printre defectele unei dubiţe de producţie franceză, aflată în service-ul reprezentanţei situate pe Şoseaua de Centură. Reparaţia, pe care acum câtva timp ar fi efectuat-o afară, cu maşina ridicată pe cric, se desfăşoară în prezent într-un garaj bine luminat şi încălzit, foarte curat. Pentru a fi sigur că nu se murdăreşte câtuşi de puţin, i s-au pus la dispoziţie şi mănuşi „chirurgicale“ - cu acelaşi aspect, dar ceva mai groase şi mai rezistente.
Deja mulţi foşti colegi de-ai lui sunt angajaţi la Ren