“Castelul a fost construit cu oaresce grija, se vroia in stil brincovenesc, insa e mai degraba un conac. Dar dupa ce a fost restaurat, a devenit ceva ce nu pot sa definesc. Trebuie sa stiti ca este vopsit in roz! Eu am pictat o fresca pe perete, am facut schite pentru blazonul de la intrare si am dat sugestii pentru alte modificari, dar mare parte din ce am facut a fost strict la comanda, nu exprima exigentele mele”, povesteste pentru Hotnews.ro Olimpia Lazar, o tinara doctorand la Universitatea de Arta si Design de la Cluj, care a lucrat aproape un an pe domeniul de la Balc.
“Cind am ajuns eu, la Castel se lucra deja. Se instalasera geamuri termopan, usi, se punea gresia adusa din strainatate, ornamentata cu modele abstracte si de aceea a trebuit sa o aleg bucata cu bucata, pentru ca modelele sa se potriveasca.
Mobila de pe vremea lui Ceausescu era din lemn masiv de stejar, cu ornamente legate de padure; o parte era in regula, cealalta trebuia reconditioanata.La parter, castelul are un hol mare, un living unde urma sa se faca un semineu, o baie mare cu cabine de dus si vestiare pentru vinatori, iar o usa anume dadea spre camera armelor.
Pe respectivul perete, mascind usa totodata, am pictat o fresca cu tema vinatoreasca. Mi s-au adus albume din Franta cu picturi celebre cu scene de vinatoare, fotografii ale lui Ion Tiriac ca vinator, de peste tot din lume, cu emirul Qatarului, cu Adrian Nastase la vinatoare de potirnichi, cu alte mari personaje, la vinatoare de mufloni… In final am pictat o scena clasica, un cerb incoltit de trei ciini, iar in fundalul picturii, mi s-a cerut sa se vada si castelul.
Mi s-a parut ciudat ca mi s-a spus sa nu apara nici un strop de singe! Desi cerbul este atacat de trei ciini de vinatoare, in toata scena nu se vede nici un firicel de singe! Am lucrat acolo o vara intreaga, apoi am mers cu o