Patriotismul este sentimentul de dragoste fata de patrie si popor, statornicit de-a lungul istoriei, ne spune Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.
Ca orice iubire, si patriotismul este cel mai greu pus la incercare in momentele grele, cum este si aceasta criza. Asadar, cum ar trebuie sa se manifeste patriotismul romanilor la vreme de criza?
Rand pe rand demnitarii, si fosti, si actuali, in frunte cu presedintele Traian Basescu ne-au indemnat sa cumparam produse romanesti cu prioritate fata de cele importate, sa ne facem vacantele in tara in loc sa plecam spre alte zari. Teoretic este corect. Practic insa, lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Dupa cum tot Traian Basesescu constata, la cumparaturi, este o mare diferenta intre cea mai mare parte din marfa romaneasca, si cea straina. Exemplul sau, de-acum bine cunoscut, se referea la ambalarea salatei. Diferentele defavorabile produselor romanesti depasesc cu mult chetiunile de aspect.
Cele mai mari neajunsuri tin de calitate, diversitate si pret. De cele mai multe ori, produsele romanesti facute pentru piata interna, nu pentru export, sunt de calitate inferioara celor din importate, fara a fi intotdeauna si mai ieftine, dimpotriva. Comparatiile defavorabile pot fi facute nu numai la mancare, ci si la imbracaminte sau incaltaminte, de exemplu.
Ce e cat de cat de calitate e mai scump decat produsul de acelasi fel importat, iar la ce e mai ieftin, economia se face exclusiv pe seama calitatii. Desi, in mod normal, produsul adus din strainatate ar trebui sa fie mai scump, pretul incluzand in plus, cel putin, taxele de transport.
Daca ajungem la diversitate, e chiar mai rau. Sa luam de exemplu produsele bio, pentru cei care doresc asa ceva. In Romania se produc doar oua si unt bio. Celelalte, atatea cate sunt ele pe piata roamneasca, lapte, iaurtur