Anul 2009 a debutat sângeros încă o dată pentru locuitorii din Fâşia Gaza, aducând asupra teritoriului care a avut de-a lungul timpului prea puţine perioade de calm o nouă rundă de conflicte armate soldate deja cu mii de victime. Bilanţul ofensivei Israelului în Fâşia Gaza a condus la moartea a peste 1.000 de palestinieni şi la rănirea a aproape 5.000, dintre care Hamas susţine că foarte mulţi sunt femei şi copii. De cealaltă parte, Israelul a înregistrat şi el victime în rândul soldaţilor, anunţând că are 30 de militari răniţi, dintre care doi grav, încă din prima zi a ofensivei terestre.
Ofensiva israeliană în Gaza a fost planificată să se desfăşoare în două etape – prima dintre ele de raiduri aeriene, a demarat pe 27 decembrie 2008, iar cea de-a doua – cea terestră , la opt zile diferenţă, pe 3 ianuarie 2009, tancurile şi infanteria israeliană intrând în Fâşia Gaza.
Miza redeschiderii conflictului
Purtătoarea de cuvânt al armatei israeliene, maiorul Avital Leibovich, a declarat că obiectivul operaţiunii “Cast Lead” (Plumb turnat) este de “a distruge infrastructura Hamas din aria de unde îşi desfăşoară acţiunil”, dar comentatorii israelieni spun că ofensiva are drept scop şi consolidarea forţei de intimidare a Israelului.
În timp ce SUA furnizează armament Israelului, cele două ţări susţin că Iranul livrează muniţie către Hamas. Ca şi Hamas, Iranul a prezis în primele zile de conflict că Fâşia Gaza va deveni un cimitir pentru soldaţii israelieni.
Zilele trecute, inclusiv Osama ben Laden a transmis un mesaj care îndeamnă la Jihad pentru Fâşia Gaza. “Întrebarea este dacă America poate să continue războiul cu noi zeci de ani de acum încolo. Informaţiile şi dovezile arată altceva”, a arătat liderul al-Qaida.
Ce au de împăţit israelienii şi palestinienii?
Numele Fâşiei