Există din ce în ce mai mulţi iubitori de schi, dovadă drumurile arhipline spre Valea Prahovei, la fiecare sfârşit de săptămână. Pârtii se mai găsesc, însă, şi în alte zone. Miile de turişti care migrează în fiecare weekend spre pârtiile din Valea Prahovei nu numai că îngreunează traficul, dar reduc şi funcţionalitatea pârtiilor. Schiorii, snow-boarderii, cei care preferă săniile reuşesc, fără să vrea, să transforme pârtiile în gheţuşuri cu bucăţi întregi de pământ, mai ales dacă stratul de zăpadă e subţire.
În plus, centrele de închiriere rămân repede fără echipamente: la Azuga, programul centrelor este mult redus faţă de alte staţiuni, iar în unele zile sunteţi norocoşi dacă găsiţi echipament complet şi bun. Ştim că starea proastă a drumurilor din România vă descurajează să faceţi o excursie mai lungă, dar credeţi-ne, merită!
La Straja luminată
Staţiunea Cavnic este situată la poalele munţilor Gutâi, pe cursul superior al râului Cavnic, la o altitudine cuprinsă între 550 şi 1.050 de metri, la 32 km est de municipiul Baia Mare. Aici există nu mai puţin de cinci pârtii: Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 şi Pârtia Albastră, cu grade de dificultate pentru începători, nivel mediu, dar şi pentru avansaţi. Sezonul de schi este deschis timp de cinci luni pe an, toate pârtiile sunt dotate cu transport pe cablu modern şi nivelate la standarde europene. Singurul neajuns e legat de lipsa nocturnei.
În staţiunea Straja, din judeţul Hunedoara, în zona Valea Jiului, sunt amenajate şapte pârtii de schi, fiecare în parte fiind echipată cu instalaţie proprie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă. În lunile de iarnă, stratul de zăpadă de pe pârtiile din Straja este de aproximativ 100 de centimetri.
Staţiunea Sovata de la poalele Munţilor Ghiurghiului nu este cunos