Mihai Eminescu este aniversat la Muzeul Brailei maine, incepand cu ora 18.00, printr-o serie de manifestari care il au in prim plan pe poetul national. Va fi prezentata cartea "Dictionarul limbajului poetic eminescian", volum coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Irimia de la Iasi, care va sustine si o conferinta cu tema "Mihai Eminescu". Va mai fi lansata cartea "Focul verde" de Ioana Cosereanu si se va vernisa expozitia de grafica "Oricate stele..." realizata de Centrul National de Studii "Mihai Eminescu", Ipotesti - Botosani. In finalul evenimentul vor fi decernate premiile concursului pentru elevi "Personalitatea lui Mihai Eminescu in cultura romana", editia a X-a. Toate aceste actiuni sunt coordonate de directorul adjunct al Muzeului Brailei, conf. univ. dr. Zamfir Balan, care a acordat cu aceasta ocazie un interviu ziarului nostru.
"Concursul este o realitate prin care multi elevi au trecut cu folos"
- Concursul "Mihai Eminescu" este la a zecea editie. Cum ati initiat acest concurs?
- Organizarea unui concurs pe aceasta tema m-a preocupat de multa vreme, dar la un moment dat a existat un lucru important. Am citit ca "Luceafarul" aparuse pentru prima data la Braila si nu in "Convorbiri literare", asa cum se stia din orice manual de scoala. Am inceput sa urmaresc aspectul acesta de istorie literara. Lucrurile s-au confirmat si de aici a mai fost un pas pina la ideea de a publica aceasta versiune a "Luceafarului", care a aparut intr-o revista braileana, "Dunarea", cu cateva zile inainte de "Convorbiri literare".
- Cum de s-a intamplat asa ceva?
- Este o poveste interesanta legata de Giuvara, cel care a publicat textul lui Eminescu in "Dunarea". La un moment dat relatia lui Giuvara cu Macedoski a devenit foarte tensionata si Giuvara a vrut sa-i arate lui Macedonski ca exista un poet care