Admiratorii sai il numesc aproape cu evlavie Noul Mesia sau the black Kennedy, iar fascinatia pentru el si o masina de PR extraordinara l-au transformat intr-un idol global. I s-au dedicat cantece si poezii, iar parinti din intreaga lume si-au botezat copiii dupa el. Criticii il acuza de socialism, de lipsa de experienta si de prietenia cu personaje controversate. A fost persiflat pentru stilul sau hollywoodian, pentru lipsa de substanta a mesajului dar si pentru pretinsa lui ignoranta istorica. Marti, Barack Hussein Obama va jura pe Biblie in noua sa functie, de presedinte al Statelor Unite. Cel de-al 44-lea lider de la Casa Alba si primul afro-american care va conduce SUA va trebui sa rasplateasca asteptarile celor care spera ca va repune rapid America pe picioare dupa opt ani dificili alaturi de Bush. Luna sa de miere cu americanii se anunta insa extrem de scurta.
Mandatul lui Obama este unul dificil. Economia are nevoie de o gura de oxigen necesara pentru a-si reveni din criza, iar americanii trebuie sa-si recapete increderea in sistemul financiar. Sanatatea, educatia si reforma imigratiei sunt si ele prioritati pentru noua Administratie.
Pe plan extern, Barack Obama mosteneste in primul rand povara razboaielor din Afganistan si Irak. Democratul isi preia mandatul in plin conflict israeliano-palestinian, iar tensiunile crescute dintre puterile nucleare India si Pakistan se anunta a fi un test important pentru fostul senator. Problema scutului anti-racheta din Europa este si ea o chestiune delicata. La fel, relatiile cu Rusia si China, in contextul in care Kremlinul adopta atitudini din ce in ce mai agresive, iar conducerea de la Beijing cauta sa consolideze rolul politic si economic tot mai important al statului asiatic pe plan global.
Nu in ultimul rand, Obama este asteptat sa refaca imaginea erodata pe care America o are in lum