Programul prin care statul promitea subvenţionarea instalării de panouri solare şi centrale eoliene a fost amânat pentru a treia oară, existând chiar posibilitatea anulării lui. Tergiversarea demarării programului a dus la reducerea considerabilă a vânzărilor de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile. Anunţat încă din luna septembrie a anului trecut, programul „Casa Verde” promitea subvenţionarea în proporţie de 90% a instalării de panouri solare şi de centrale eoliene pentru persoane fizice.
Această iniţiativă se înscria, atunci, pe linia aşteptărilor privind cheltuirea eficientă a banilor proveniţi din taxa auto, fonduri pe care autorităţile promiseseră că le vor direcţiona către proiecte de mediu. Totodată, programul părea să răspundă unor nevoi care veneau atât din partea populaţiei – reducerea facturilor la energie, cât şi din partea producătorilor şi importatorilor de sisteme de producere a energiei din surse alternative – promovarea acestor produse.
Efectul educativ şi puterea exemplului
„Pe noi nu ne-a entuziasmat atât de mult «câştigul» pe care preconizam că o să îl avem pe durata derulării acestui program, cât mai ales efectul educativ pe care l-am găsit în această iniţiativă.
Avem convingerea că acest program are, în primul rând, rolul de a promova aceste sisteme de producere a energiei şi de a-i convinge pe oameni de viabilitatea lor. Este nevoie de o singură instalaţie de acest tip care să ajungă într-o comunitate pentru ca acei oameni, prin puterea exemplului, să se convingă de avantajele ei şi să opteze apoi pentru astfel de soluţii şi pe bani proprii”, ne-a explicat directorul de marketing al Romsir, Claudia Langa.
Proiectul a început cu amânări succesive
Puternic mediatizat, programul ar fi trebuit să înceapă în data de 5 ianuarie şi să se desfăşoa